Вчора великі по 5, сьогодні маленькі по 3

Вчора великі по 5, сьогодні маленькі по 3

October 12, 2024
Diary
Espp, Stocks, Investments

Щодо питань фінансової грамотності та інвестицій.

Є така штука, називається ESPP - в двух словах, це коли роботодавець надає можливість купити їх акції зі знижкою. Там є всялікі обмеження, але працює достатньо просто - вирішуєш на яку суму хочеш купити, недоотримуєш цю суму із зарплатні за півроку, в кінці цих півроку вираховується, скільки акцій тобі виділити із урахуванням обіцяної знижки.
Із одним із минулих роботодавців я такою опцією скористався - і відклав “на чорний день”, нехай полежать. Сума невелика, а кількість акцій ще менша, багато погоди не зроблять.
Аж ось на днях брокер - установа, в якої ці акції знаходяться на моє імʼя - присилає повідомлення, суть якого “із грудня ми будемо брати із вас по сто баксів за обслуговування рахунку.”. Я так здивувався, що аж не дочитав - це за рік, чи за день, вирішив що ось він, сигнал що пора діяти.

Пішов продавать - а на сьогодгнішній день ціна тих акцій іще нижча, аніж я купував зі знижкою. Wump-wump-wump…
Замість того, аби заробити - я виходить віддав свої власні гроші роботодавцю у якості безвідсоткової позики, та ще і трошки подарував зверх того.
І це ще рано казати гоп - бо продаж іще не відбувся, і гроші ще не в мене в кишені - судячи по веб-інтерфейсу системи із 90х, можна очікувати веселих сюрпризів.

comments powered by Disqus